Facebook Pixel

Nyheter

 1. Apple låser iPhone-batterier för att hindra reparationer

  Apple låser iPhone-batterier för att hindra reparationer

  Genom att aktivera ett latent programvarulås på sina senaste iPhones tillkännager Apple slagkraftigt en ny drastisk policy: endast Apple-batterier fungerar i iPhones, och endast Apple kan installera dem. 

  Om du byter ut batteriet i den senaste iPhone kommer det upp ett meddelande i Inställningar > Batteri, bredvid Batteristatus, som säger att batteriet behöver servas. Ett meddelande om ”Service” innebär vanligtvis att batteriet är på upphällningen och behöver bytas ut. Men det här meddelandet är fortfarande kvar även efter att du satt in ett helt nytt batteri. Och nu till det riktigt allvarliga problemet: våra tester bekräftar att även om man byter till ett äkta Apple-batteri kommer ”Servicemeddelandet” ändå visas. 

  Det är inget fel, Apple vill ha det så här. Om mobilens batteri inte verifieras av någon Apple-expert eller av Apples auktoriserade servicepersonal kommer man aldrig kunna se batteristatus på mobilen och det ser ständigt ut som det är något dunkelt, illavarslande fel. 

  Första gången vi såg det här fenomenet var i en arg video av Justin från The Art of Repair, och vi kunde göra exakt samma sak som han på en iPhoneXS som kördes på både iOS 12 och iOS 13 beta. Om man tog ett nytt äkta Apple-batteri från en annan iPhone kom meddelandet ”Service” upp vid batteristatusen, genast följt av ett ”Viktigt Batterimeddelande” som talade om att det inte ”går att bekräfta att den här iPhonen har ett äkta Apple-batteri.” Justin säger att detta för stunden endast gäller iPhone XR, XS och XS Max. 

  Kort sagt, Apple låser batterier i sina iPhones på fabriken, så närhelst du själv byter ut batteriet – även om du använder ett äkta batteri från en annan iPhone – kommer du få upp ett meddelande om ”Service”. Det enda sättet att kringgå detta – ja, du gissade rätt – är att betala Apple för att byta ut batteriet åt dig. Tydligen kan deras interna diagnostiska programvara trolla bort det som får den här ”Servicepåminnelsen” att dyka upp. Men Apple vägrar att gör den här programvaran tillgänglig för någon annan än sig själva och Apples Auktoriserade Servicepersonal. 

    

  Det finns en mikrokontroller från Texas Instruments på själva batteriet som förser iPhonen med information som exempelvis batterikapacitet, temperatur och hur hur stor laddning batteriet har. Apple använder sig av sin egen äganderättsskyddade version, men i

  Läs mer »
 2. IPhone köpguide

  IPhone Köpguide

   

  2007 var året då Apple släppte den första iPhonen vilket startade eran med nya smartphones. De och Googles Android är dem som nu dominerar. Apple brukar som regel släppa en iPhone om året samtidigt som de rear ut de äldre modellerna.  

   

  iPhone vs Android 

   

  Både Android och iPhone är lika i sina plattformar. En stor skillnad är att Android smartphones kan produceras av olika tillverkare men det är Google som står för operativsystemet. Detta leder till att det finns en större mängd av Androida telefoner, större prisskillnader men sämre integration mellan mjukvara och hårdvara.  

   

  Apple har kontroll över deras iPhone-modeller och operativsystemet iOS, vilket gör att de kan ge full support och en mera konsistent upplevelse av deras telefoner.  

   

  När iOS 13 släpptes, vilket stödjer alla iPhones som släppts de senast fem åren, så kan telefonerna lätt uppgraderas till alla nya versioner av iOS när de släpps varje år. 

  Uppdateringar vad det gäller Androids är mindre konsekvent och blir ofta inte tillgängliga för alla modeller eftersom varje enskild tillverkare måste implementera support på egen hand. Detta medför att många Androida smartphones aldrig får den nya programvaran. 

   

  Apples iPhones har vanligen mer säkra plattformar och fokuserar mycket på personlig integritet. Dock är det svårare att skräddarsy en iPhone så en Android smarphone har bättre flexibilitet i det avseendet. 

   

  Hur fungerar uppdateringar till iPhones? 

   

  Här kommer några standard fakta du bör känna till om iPhones och deras operativsystem iOS. Varje år i september släpper Apple en ny serie av smartphones. En av dem brukar ofta vara dyrare och lite mer avancerade än den  andra som släpps och ibland släpper de en budget variant som är väl värd pengarna som t ex iPhone SE. Till dagens datum finns dessa i Apples sortiment: iPhone XR (2018), iPhone 11 (2019), iPhone 11 Pro (2019), iPhone 11 Pro Max (2019) och iPhone SE (2020). 

   

  Samtidigt som Apple lanserar en ny iPhone så släpper de även en ny uppdatering av iOS. Dessa lanseras dock tidigare varje år på Apples årliga Worldwide Developers Conference för att utvecklare ska kunna ta fram nya funktioner och teknologier till deras appar innan allmänheten kan använda dem.  

   

  I denna guide går vi igenom alla iPhones som finns tillgänliga idag, ger lite rekommendationer inför ett köp och andra tips för både nya och existerande ägare till iPhones. 

   

  iPhone 11 Proand iPhone 11 Pro Max

   

  IPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max är Apples nuvarande premium smartphones med de bästa funktionerna och teknologin. Dock är det endas om skiljer de två åt är skärmstorlek och några små batteriskillnader. IPhone 11 Pro Max har en 6,5-tums skärm med ett större batteri än iPhone 11 Pro som har en 5,8-tums skärm. 

   

  Båda har heltäckande OLED skärmar, True Depth kamera, Face ID för ansiktsidentifiering, det senaste A13 Bionic-Chip, IP68 standard för vatten, smuts och damm och tre 12MP-kamerasystem.  

   

  Tre 12 MP-kameror, en för ultravidvinkel, en för vidvinkel och tele ger dig en mängd olika fina möjligheter för bra foton. Använd telefon för selfies eller porträtt och zooma ut för vidvinkel för landskapsfoto. De har även natt läge som ger fina bilder vid sämre ljus.  

   

  Läs mer »
 3. Viktig information om iPhone batterier

  Viktig information om iPhone batterier 

   

  Det var inte så länge sedan - december 2017 - Apple medgav att de verkligen bromsade iPhones med avsikt. Uppenbarligen var detta för att se till att du inte ville kasta din telefon mot en vägg efter en OS-uppgradering eftersom batterierna inuti blev överbelastade och ibland orsakade oväntade avstängningar. Apple begränsade batteriets koppling till CPU (processor) på äldre iPhones så att batteriet skulle hålla lite längre och avstängningar skulle upphöra. 

    

  Detta upptäcktes när du bytte ut ett batteri som satt i äldre iPhones och plötsligt fick tillbaka full prestanda. Det skulle ha varit bra - om allmänheten hade fått höra om det i förväg. 

  Läs mer »
 4. IPhone SE 2020: Vad är nytt?

  IPhone SE 2020: Vad är nytt?
  Läs mer »
 5. Allt du behöver veta om iPhone XR

  Allt du behöver veta om iPhone XR
  Läs mer »
 6. IPhone X kontra iPhone Xs

  IPhone X kontra iPhone Xs
  Läs mer »
 7. IPhone X recension

  IPhone X recension

  IPhone X är superhäftig - läs varför 

   

  Går du i tankarna på att skaffa dig en begagnad iPhone X? 

   

  Är du helt novis på modellen så kan vi glädjande berätta att den är grym och ger en fin känsla att hålla i handen. Nackdelarna med denna smartphone är få - den enda är egentligen att glaset är lite extra känsligt som kan vara dyrt att byta (vi tar upp detta längre ner i artikeln).  

  Läs mer »
 8. Fem Tips för att hålla din iPhone i skick

  Fem Tips för att hålla din iPhone i skick
  Läs mer »
 9. Vad gör iPhone 8 till en så bra telefon?

  Vad gör iPhone 8 till en så bra telefon?

  Vad gör iPhone 8 till en så bra telefon?
  Läs mer »