IPhone Köpguide

 

2007 var året då Apple släppte den första iPhonen vilket startade eran med nya smartphones. De och Googles Android är dem som nu dominerar. Apple brukar som regel släppa en iPhone om året samtidigt som de rear ut de äldre modellerna.  

 

iPhone vs Android 

 

Både Android och iPhone är lika i sina plattformar. En stor skillnad är att Android smartphones kan produceras av olika tillverkare men det är Google som står för operativsystemet. Detta leder till att det finns en större mängd av Androida telefoner, större prisskillnader men sämre integration mellan mjukvara och hårdvara.  

 

Apple har kontroll över deras iPhone-modeller och operativsystemet iOS, vilket gör att de kan ge full support och en mera konsistent upplevelse av deras telefoner.  

 

När iOS 13 släpptes, vilket stödjer alla iPhones som släppts de senast fem åren, så kan telefonerna lätt uppgraderas till alla nya versioner av iOS när de släpps varje år. 

Uppdateringar vad det gäller Androids är mindre konsekvent och blir ofta inte tillgängliga för alla modeller eftersom varje enskild tillverkare måste implementera support på egen hand. Detta medför att många Androida smartphones aldrig får den nya programvaran. 

 

Apples iPhones har vanligen mer säkra plattformar och fokuserar mycket på personlig integritet. Dock är det svårare att skräddarsy en iPhone så en Android smarphone har bättre flexibilitet i det avseendet. 

 

Hur fungerar uppdateringar till iPhones? 

 

Här kommer några standard fakta du bör känna till om iPhones och deras operativsystem iOS. Varje år i september släpper Apple en ny serie av smartphones. En av dem brukar ofta vara dyrare och lite mer avancerade än den  andra som släpps och ibland släpper de en budget variant som är väl värd pengarna som t ex iPhone SE. Till dagens datum finns dessa i Apples sortiment: iPhone XR (2018), iPhone 11 (2019), iPhone 11 Pro (2019), iPhone 11 Pro Max (2019) och iPhone SE (2020). 

 

Samtidigt som Apple lanserar en ny iPhone så släpper de även en ny uppdatering av iOS. Dessa lanseras dock tidigare varje år på Apples årliga Worldwide Developers Conference för att utvecklare ska kunna ta fram nya funktioner och teknologier till deras appar innan allmänheten kan använda dem.  

 

I denna guide går vi igenom alla iPhones som finns tillgänliga idag, ger lite rekommendationer inför ett köp och andra tips för både nya och existerande ägare till iPhones. 

 

iPhone 11 Proand iPhone 11 Pro Max

 

IPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max är Apples nuvarande premium smartphones med de bästa funktionerna och teknologin. Dock är det endas om skiljer de två åt är skärmstorlek och några små batteriskillnader. IPhone 11 Pro Max har en 6,5-tums skärm med ett större batteri än iPhone 11 Pro som har en 5,8-tums skärm. 

 

Båda har heltäckande OLED skärmar, True Depth kamera, Face ID för ansiktsidentifiering, det senaste A13 Bionic-Chip, IP68 standard för vatten, smuts och damm och tre 12MP-kamerasystem.  

 

Tre 12 MP-kameror, en för ultravidvinkel, en för vidvinkel och tele ger dig en mängd olika fina möjligheter för bra foton. Använd telefon för selfies eller porträtt och zooma ut för vidvinkel för landskapsfoto. De har även natt läge som ger fina bilder vid sämre ljus.  

 

Så, både iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max är båda bra val om du vill ha en premium smartphone med de bästa kamerafunktionerna i en iPhone. Och dessa två modellerna är de enda som har OLED skärm. 

 

iPhone 11 

 

IPhone 11, som säljs tillsammans med iPhone 11 Pro och 11 Pro Max, är en ny iPhone från 2019 som har många av samma funktioner som iPhone 11 Pro och Pro Max men med några anmärkningsvärda nedgraderingar för att hålla prislappen lägre.  

 

iPhone 11 en LCD-skärm istället för en OLED-skärm och har en kamera med dubbla linser istället för en inställning av kameran med tre objektiv. Storleksvis är iPhone 11 mellan iPhone 11 Pro och Pro Max på 6,1 tum, och den stöder också Face ID med TrueDepth-kamerasystemet. LCD-skärmen erbjuder inte de djupare svarta och HDR-funktionerna som finns tillgängliga med OLED-skärmen, men iPhone 11-skärmen är fortfarande ganska bra och en av de bättre smarttelefon-LCD-skärmarna på marknaden. 

 

Du kan se skillnad mellan iPhone 11 och iPhone 11 Pro när de två telefonerna ligger bredvid varandra, men till vardagsanvändning märks knappt bristen på OLED. iPhone 11 har vidvinkellinsen och den ultra vidvinkellins som finns i 11 Pro, men det har inte det tredje teleobjektivet. IPhone 11 har samma A13-chip som finns i iPhone 11 Pro, plus 4 GB RAM. Skillnaden i kamerorna spelar ingen roll såvida du inte är någon som gillar att ta porträtt och närmare bilder ofta, eftersom den fortfarande har den ultrabredda kameran, som är den nya tekniken under 2019. IPhone 11 har en glaskropp men istället för rostfritt stålram som 11 Pro har den en billigare aluminiumram. Den finns också i en rad ljusa färger, medan 11 Pro är begränsad till silver, rymdgrå, guld och midnattsgrön. 

 

iPhone 11 är en solid telefon till ett mycket mer överkomligt pris än iPhone 11 Pro. Skillnaderna mellan iPhone 11 och iPhone 11 Pro är relativt små för de flesta, men det finns en prisskillnad. 
 

 

iPhone XR  

 

 

Apples iPhone XR släpptes 2018, men Apple fortsätter att sälja det som ett billigare alternativ till iPhone 11 och iPhone 11 Pro. 

 

Priset är billigare och iPhone XR har samma design som iPhone 11, men med en kamera med en enda lins istället för en kamera med dubbla objektiv och ett annat utbud av färgalternativ. Bortsett från dessa förändringar och vissa uppdateringar av iPhone 11-skärmen, är iPhone XR identisk med iPhone 11 med TrueDepth-kamerasystem och Face ID, LCD-skärm, glaskropp och aluminiumram (med mindre vattenmotstånd) och trådlöst laddningsstöd . Den använder dock ett års äldre teknologi, så det har ett A12-chip istället för ett A13-chip och kameror som inte är lika bra som kameran i iPhone 11, men till sin pris är det fortfarande en mycket bra smartphone som går att hålla i flera år framöver. 

 

iPhone XR är ett bra val om du gillar funktionsuppsättningen för iPhone 11 men vill betala lite mindre pengar. Vi tror att det är värt det lilla extra pengarna till 11 om du tar många foton, men om du inte gör det finns det inte så många skillnader mellan 11 och XR. 

 

IPhone SE 2020

 

IPhone SE, som introducerades i april 2020, är Apples billigaste iPhone och ersätter iPhone 8 och iPhone 8 Plus, som har avvecklats. Priset på en iPhone SE identiskt med sin design som en iPhone 8 med en 4,7-tums LCD-skärm och tjocka remsor på enhetens övre och undre del, med hemmaknappen längst ner och framsidan mot kameran, högtalaren, och mikrofon längst upp. IPhone SE är nu den enda iPhone som Apple säljer med Touch ID, vilket gör den idealisk för de som föredrar en fingeravtryckssensor framför Face ID.  

 

iPhone SE har ett glas fram och bak med en aluminiumram och stöder trådlös laddning. Inuti är den utrustad med samma A13 Bionic-processor som finns i iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max, så den är lika snabb. Även om chipet är detsamma, använder Apple lite billigare komponenter för resten av enheten, och det saknas  t ex inställningar för flera objektivskameror, OLED-skärmar på hela skärmen och Face ID . SE har 64, 128 eller 256 GB lagringsutrymme. IPhone SE är telefonen ett bra val om du föredrar Touch ID eller om du letar efter ett prisvärt alternativ.  

 

 

 

 

Det finns inte en iPhone som passar alla, eftersom när man väljer rätt smartphone så måste man ta hänsyn till faktorer som budget, önskad batteritid, önskad funktionsuppsättning och mer. Om du till exempel inte är en fan av Face ID och vill använda Touch ID kan du  välja iPhone SE. Om du vill ha de absolut bästa fotografiska kapaciteterna kan du välja att köpa en iPhone 11 Pro.  

 

Nedan har vi beskrivit några av de bästa val av iPhone baserat på olika scenarier eller funktioner som du kanske letar efter. 

 

Vilken iPhone har den bästa batteritiden? 

 

Med sina effektivare A13-processorer har iPhone 11, 11 Pro och 11 Pro Max den längsta batteritiden av Apples iPhones. Av de tre har den 6,5-tums iPhone 11 Pro Max den längsta batteritiden eftersom den har plats för ett större batteri. Det har upp till 20 timmars videouppspelning, 12 timmars uppspelning av strömmande video och 80 timmars ljuduppspelning. Jämförelsevis har iPhone 11 Pro upp till 18 timmars videouppspelning, 11 timmars strömmande videouppspelning och 65 timmars ljuduppspelning. Den billigare iPhone 11 har upp till 17 timmars videouppspelning, 10 timmars strömmande videouppspelning och 65 timmars ljuduppspelning.  

 

Vilken iPhone har den bästa kameran?  

 

Med sina uppdaterade trippelins-kamerasystem har iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max de bästa iPhone-kamerorna som du kan få. Det finns en vidvinkelkamera med 12 megapixlar med en större sensor och bättre autofokuseringsfunktioner än tidigare iPhone-modeller, ett teleobjektiv med 12 megapixlar med en förbättrad f / 2.0-bländare för närmare bilder och ett nytt ultravidvinkelobjektiv som erbjuder en brännvidd på 13 mm som är perfekt för stora gruppbilder, arkitektur, landskap och mer. IPhone 11 Pro har även nattläge för att ta otroliga foton under låga belysningsförhållanden och porträttläge för bilder där bakgrunden är suddig. Nattläge är lätt en av de bästa kameraförbättringarna som Apple har lagt till på flera år, och det är en otrolig funktion att ha för iPhone-fotografer. IPhone 11 får ett hederligt omnämnande här eftersom den har samma vidvinkel- och ultravidvinkelkameror som finns i iPhone 11 Pro, men utan teleobjektivet. Det gör även nättläget, vilket gör det till det bästa valet om du letar efter fantastisk bildkvalitet på en budget. 

 

Vilken iPhone har Touch ID?  

 

Om du vill ha en iPhone med Touch ID är ditt enda alternativ 2020 iPhone SE. Apple slutade använda Touch ID för sina premium iPhones under 2017, och iPhone-uppställningarna 2018 och 2019 har inte inkluderat en uppdaterad Touch ID-iPhone. IPhone SE har Touch ID snarare än Face ID för att hålla telefonen extremt prisvärd, vilket är bra för dem som föredrar att använda en fingeravtryckssensor framför ansiktsigenkänning.  

 

Vilken iPhone har det bästa värdet?  

 

Det är jämnt mellan iPhone 11 och iPhone SE.  

 

IPhone 11 har samma kamerainställning som iPhone 11 Pro (minus teleobjektivet) och samma supersnabba, supereffektiva A13-chip med 4 GB RAM, batteriets livslängd är likadan också (och otroligt), plus den har samma TrueDepth-front -faserande kamerasystem med Face ID, och det finns i en hel rad roliga färger. För de flesta är iPhone 11 en hel del och har alla de kapaciteter du kanske vill ha från en iPhone, så det är den bästa iPhone som du kan få om du vill ha moderna funktioner som kommer att hålla. Om du har en lite mindre budget och föredrar Touch ID är iPhone SE telefonen att välja. Den har bara en enda objektivkamera och en äldre design som fortfarande innehåller en tjock ram, men har samma A13-chip som finns i de andra premium iPhones, så den är lika snabb. Vilken iPhone har flest funktioner? Om du vill ha iPhone med de bästa funktionerna är det iPhone 11 Pro och 11 Pro Max. Jämfört med iPhone 11 erbjuder iPhone 11 Pro och Pro Max OLED-skärmar, trippelobjektivkameror, en glaskropp med en rostfritt stålram (jämfört med aluminium i iPhone 11), bättre vattenbeständighet (fyra meter i upp till 30 minuter ), större maximal lagringskapacitet och längre batteritid.