iPhone 11 Recension 

iPhone 11 Recension 

iPhone 11 är den mest övertygande iPhone som Apple någonsin har gjort. 

Med den extra breda kameran och nattläget, förbättrade selfies, branschledande A13 Bionic-chipset, Gigabit LTE och Wi-Fi 6 och iOS 13-operativsystem, är iPhone 11 är den mest övertygande iPhone som Apple någonsin har gjort. 

Det är så nära kapaciteten till iPhone 11 Pro att endast skärm-, kamera- och radionördar verkligen kan märka några större skillnader. Och för exakt dessa nördar kommer jag också att lägga upp en mycket djupare, mer detaljerad granskning av iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max, så se till att kolla in det. 

För denna recension vill jag fokusera på vad som gör iPhone 11 till den nya iPhone för alla. Alla som har en iPhone 6 eller tidigare och letar efter en ny telefon för att fortsätta få de senaste uppdateringarna. Vem har en iPhone 6s eller iPhone 7 och tänker att det är dags att byta in och uppgradera. 

Du kan till och med ha en iPhone 8 och är äntligen redo att ge upp hemknappen, eller en iPhone X, och vill ha ett dubbelt kamerasystem som bara är lite ljusare och bredare, eller kanske till och med en återgång till LCD. 

I slutändan handlar det om att ta reda på vad som är rätt för dig eller för dig och din familj. Och det är vad denna recension är här för att hjälpa dig svara. 

iPhone 11-recension: Kortfattat … 

För människor som vill ha: 

 • Kant-till-kant-design med gestnavigering 
 • System med dubbla kameror med breda och extremt breda vinklar 
 • Djupmedveten kamera framåt 
 • Face ID biometri 
 • En 6,1-tums skärm 
 • Branschledande prestanda 
 • Färger! 

Inte för människor som vill ha: 

 • Klassisk iPhone-design med hemknapp 
 • Trippelkamerasystem med televinkel 
 • Ingen lagg 
 • Biometri för fingeravtrycksidentitet 
 • En OLED-skärm 
 • Android 

I en överblick ser iPhone 11 nästan ut som förra årets iPhone XR i storlek och form. Den har en större, bättre kamera - två stycken igen - och en större, matt kamerabump som följer dem. 

Hemknappen, pannan och hakan är fortfarande borta, liksom hörlursuttaget. Men idag är det normen, inte undantaget. 

Det är fortfarande Lightning, inte USB-C, och innehåller fortfarande en 5-watts USB-A-laddare, inte den kraftigare 18-watts USB-PD-laddaren som nu ingår i Pro. Om du skaffar en laddare separat kan du snabbt ladda upp till 50% på bara 30 minuter. 

Du kan fortfarande ladda induktivt med en Qi-pad på samma 7,5 watt som förra året. 

Högtalarna är nya och erbjuder rumsligt ljud, som exakt placerar 5.1-surroundljud eller Dolby Atmos-ljud för att exakt matcha alla videor som stöder det. 

Skåran är fortfarande här, men nu finns det ett ännu snabbare, mer tillförlitligt Face ID och en bredare 12MP selfie-kamera som går upp till 4K och, ja, skjuter slow-mo selfie videor. 

Glansigt, glasigt svartvitt är fortfarande ett alternativ, men det finns också en ljusare gul i år och en något annorlunda produktröd. Himmelsblå och korallorange är borta, dock ersatta med en lavendel lila och mintgrön. 

Det glaset är också tåligare, så förhoppningsvis är det svårare att skrapa eller krossa. Vattentåligheten är fortfarande 30 minuter men upp från IP67 och en meter till IP68 och två meter. Ta det bara lugnt och släpp det i djupa. 

Apple säger att batteriet kommer att vara en timme längre än iPhone XR, vilket –snark matte - gör att den håller 2,5 timmar längre än iPhone 8 Plus. Ungefär 17 timmar lokal video, 10 timmar strömningsvideo och 65 timmar trådlöst ljud. Tack vare de stora sprången framåt i Pro-modellerna är 6,1-tums iPhone inte längre batteritidsledare, men den har massor av kraft. 

Det finns fortfarande ett dubbelt SIM-kort, ett nanoSIM-kort, ett eSIM. Jag vet att vissa människor vill ha dubbla kort. Jag kan inte vänta på dual e, men det är uppgraderat till Gigabit LTE, upp till 38% snabbare Wi-Fi 6 och upp till 45% längre räckvidd med Bluetooth. 

Det packar också Apples toppmoderna, branschledande chipset, A13 Bionic. A13:s effektivitet, prestanda, grafik och neurala kärnor är inte bara 20% snabbare vardera, de använder 40, 25, 30 respektive 15% mindre effekt. Det har också 4 GB minne istället för 3 GB som på XR, och tar med sig maskininlärda massor av nya fotografiska och andra funktioner vi kommer till om bara några minuter. 

Lagringsalternativen förblir desamma vid 64, 128 och 256 GB, men priset är nu 500 kronor billigare för dem alla. Så, välj minst 128. Du kommer tacka mig senare. 

Jag har använt en lila iPhone 11-granskningsenhet som kör iOS 13.0 i nästan en vecka, både när jag reste i Europa och här hemma i Sverige. 

Och det finns mycket att kreditera här, men också en hel del att kritisera. 

Låt mig förklara. 

iPhone 11 Recension: Design 

iPhone 11 är i grunden mer iPhone XR för en billigare peng. Om du missade det, eller på något sätt blev förvirrat av den upprepade förvirringen, var iPhone XR den mest populära iPhone förra året och, enligt uppgift, den mest populära enskilda smarttelefon som såldes. Så, att ta en bästsäljare och göra det ännu bättre känns vettigt. 

iPhone 11 har samma höjd, bredd, djup och jämna vikt som iPhone XR. Och jag älskar helt ärligt den här storleken. Jag var en förespråkare av iPhone Plusen från 6 till 8, men då fann jag att X:s kant-till-kant-skärm var tillräckligt stor för mig att när Max rullade runt behöll jag min plus. Men sen fick jag händerna på XR och den satt som handen i handsken. 

Jag älskar också att den har Display Zoom, som i princip tar nästa mindre gränssnittsstorlek, i det här fallet den från 5,8-tums iPhone Pro, och skalar upp den så att den passar sin egen 6,1-tums skärm. Det gör allt, varje bild, varje ord, bara så mycket större, lättare att se och lättare att läsa. 

Jag behöver inte det riktigt än men jag har många vänner som gör det, och även om det är tillgängligt på Max, så finns det inte på den vanliga Pro eftersom det finns ännu inget mindre gränssnitt än att skala upp. Åtminstone inte än. 

iPhone 11 har samma 6,1-tums 1792x828-pixel LCD-skärm som iPhone XR och samma 326 PPI-densitet som den ursprungliga Retina-skärmen, iPhone 4. Förra året gav vissa människor Apple grämelse över dessa siffror, men om du inte fäster telefonen framför ögonen för VR, är pixelkvantiteten inte lika viktigt som pixelkvaliteten. 

Och Apples kvalitet är fortfarande något av det bästa i branschen. Kombinera det högre RGB-antalet underpixlar till PenTile OLED-skärmar av samma storlek, lägg till allt från individuell färg kalibrerat och hanterat, brett spektrum, True Tone-omgivningstemperaturmatchning och vad Apple kallar Liquid Retina ser fortfarande fantastiskt ut. 

Jag saknar de bläcksvarta, höga dynamiska räckvidden och toppljusstyrkan på OLED iPhone 11 Pro, men jag är en skärmnörd. Den som tror att OLED-telefoner ger dem ögonbelastning kommer verkligen att uppskatta att LCD fortfarande är ett alternativ. Åtminstone för stunden. 

Men ... Jag tror att en iPhone 1080p med plus-storlek hade varit bättre. Det skulle ha lagt till den sista biten av skarphet för närmare än-Retina visning. Speciellt om det också kunde ha utökat skärmen precis tillräckligt för att ta bort det lilla som finns kvar av ramen, som fortfarande är tjockare på LCD-iPhonerna än OLED-proffsen, vilket gör att den ser ännu mer daterad ut än de senaste, mer expansiva enheterna från liknande Samsung. 

Jag skulle gärna se att skärmen spände hela vägen ut i antennbanden. Det skulle vara rent, förhållande mellan skärm och ram. 

Jag föredrog också förra årets färger framför årets. Apple har justerat svartvitt, men inte så mycket som jag verkligen kan märka skillnaden. Den nya PRODUKT RÖDA verkar, jag vet inte, lite mer rosa om något annat. Det är okej. Den gula är blekare, och även om jag inte gillar skuggan lika mycket tycker jag om att banden matchar bättre än de gjorde förra året. 

Den lila och det gröna ... Jag är bara inget fan. Återigen, personlig åsikt, men jag har väntat länge, länge på en lila iPhone och vad jag fick var mer som lavendelkräm än druvexplosion. Likaså den gröna, som är mildare mynta än snygg limefärg. De är bara... för mycket Miami Vice. 

Om pasteller är trenden och en av dessa återigen kommer att vara årets Pantone-färg, som korall var sist. Jag kommer tillbaka och skriker på färgmolnen i framtiden. Men för mig saknar de bara det lilla extra, lite krydda. Saker Samsung och Huawei har gjort riktigt, riktigt bra på sistone. 

Och längst ner, är den gamla goda, Lightning uttaget. Jag ska prata om USB-C i iPhone 11 Pro-recensionen, men för den mycket vanliga iPhone 11 tror jag att den vanliga Lightning-uttaget fortfarande fungerar. Kanske inte perfekt, eftersom fler och fler USB-C blir tillgängliga. Men bra, likt som det är på vanliga iPads. 

Det finns bara så många människor med så många befintliga kablar och tillbehör att även Apple, känt för att spola disketter och uttag, innan någon är riktigt bekväm med idén, väntar klokt lite längre. Vem vet, kanske till och med för något som är mycket bättre? 

Vattentålighet är välsignat bättre. Betyget, som egentligen bara betyder vad tillverkarna intygar att de menar, har gått från XR: s IP67 till 11:s nya IP68, och från 30 minuter upp till en meter till 30 minuter upp till två meter. Det är samma som förra årets iPhone XS om inte riktigt lika bra som årets iPhone 11 Pro. 

Med andra ord, att få din iPhone 11 våt från antingen plötsligt regn eller spillt kaffe, eller, visst, enstaka basdykning i toaletten är ännu mindre av ett problem nu än det var tidigare. Men vattenmotståndet kan och kommer att försämras, så det ersätter fortfarande inte ett ordentligt undervattensfodral om du vill ta din iPhone 11 ut på en simtur, dykning eller toaletthoppning på en regelbunden basis. 

Kamerabumpen, som lyfter ut ur det bakre glaset men mattas upp i kontrast till telefonens glänsande yta, omfattar nu inte bara båda kamerorna som alla iPhone-enheter har gjort sedan 7 Plus gjorde det, utan blixten och den bakre mikrofonen också. Och det är... hemskt fult. Konstigt fulare för mina ögon än den tredubbelkameraversionen på baksidan av iPhone 11 Pro. 

Verkliga kameror, särskilt verkliga multikamerasystem är lika fula, de har alltid sett så ut. iPhone har det och jag är inte van vid det alls. Jag tänker hela tiden att det är Ugglan Animoji, stirrar på mig, huvudet vridet åt sidan, bara stirrar... 

Och ja, jag vet att Apple blir kritiserade hela tiden för att vara för mycket utseende före funktion men sanningen är, när Apple sätter funktion före utseendefår de mycket hårdare kritik. 

Bulan som täcker kamerorna döljer hur långt kamerorna faktiskt skjuter ut från baksidan, men jag gillade X-stilen bättre. Åtminstone för det dubbla kamerasystemet. 

Både kontrasten och storleken gör att det ser ut som om Apple har för avsikt att äga utseendet. Anammar det till och med. Men de måste de göra. Apple vill fortfarande ha bra optik och bra optik vill fortfarande ha bra z-index. 

Åtminstone tills beräkningen äntligen sparkar skiten ur fysiken. 

Sammantaget älskar jag dock iPhone 11-designen. Jag vet att vissa människor är utmattande uttråkade och bara vill att Apple ska göra en triangel- eller munkformad telefon eller vad som helst, men som jag har sagt tidigare är detta Apples nuvarande platoniska ideal för iPhone. Och jag ser dem inte ändra det förrän de hittar något som inte bara är annorlunda, men som är objektivt mycket bättre. 

Så, iPhone ser ut som en iPhone, likt en Porsche ser ut som en Porsche, en Omega ser ut som en Omega och en Leica ser ut som en Leica. Företag dödar inte den här typen av varumärkesidentitet. De dödar för det. 

IPhone 11 Recension: Högtalare 

Högtalarna har blivit betydligt bättre med iPhone 11. De är inte bara stereo nu. Om din media erbjuder 5.1 surround kommer Apple att projicera rumsligt ljud med sin egen, anpassade virtualizer. Det stöder till och med Dolby Atmos, vilket innebär att när du tittar på en film låter det inte som att ljudet kommer från bara ena sidan eller den andra. Det låter som att det kommer från en scen som skjuter direkt från iPhone. Ganska spöklikt, men samtidigt hur coolt som helst. 

Jag föreställer mig att det gigantiska, toppmoderna ljudlaboratoriet Apple byggt för allt från AirPods till HomePods verkligen tar all sin mikrofon- och högtalarteknik till nästa nivå. 

Jag bär AirPods när jag är med andra människor eller ute och går. Jag håller inte högtalaren upp mot örat som något slags högt, bufflandedjur. Men när jag är ensam använder jag högtalaren mycket, och rumsligt ljud har förändrat det från något jag behöver göra till något jag verkligen tycker om att göra. 

IPhone 11 Recension: Ultravidvinkel kamera 

Förra året var en av de allvarligaste kompromisserna som Apple gjorde med iPhone XR och dess lägre prispunkt var att ta bort iPhone Xs andra kamera - den effektiva 53 mm tele kamera. 

I år, med iPhone 11, tar Apple tillbaka den andra kameran. Men inte som tele kamera, utan som en effektiv 13mm 120º ultravidvinkel. 

Och jag tycker att det är smart. Du kan alltid zooma in och förbättra de vanliga vidvinkelinformationen för att fejka telebilderna i de flesta fall tillräckligt bra. Men du kan inte simulera en bredare vinkel. Det finns bara inga information alls för det. 

Så denna kombination ger i slutändan mer flexibilitet och kapacitet än alternativet. 

Den ultrabreda har inte möjlighet att fota i fisheye, om någon har några problem med det. Det sträcker sig när det kommer nära kanterna. Som en Unbox Therapy-video när han håller armarna ut mot kameran. 

Apple lutade sig in i det i sin demo och visade hur man kunde använda den för att skapa en långsträckt effekt. Men det är något att vara medveten om om du har ansikten eller andra element som skulle se mer komiska och förvrängda nära kanterna. Om inte det är vad du försöker få fram. 

Kameraappens gränssnitt har jazzats upp för att stödja ultrabrett också. Från det ögonblick du startar den ser du den välbekanta vidvinkelförhandsgranskningen, men också, transparent på båda sidor nu, en ledtråd till vad den ultravidvinkelkameran också ser. Inte heller en simulering, utan en faktisk realtidsfusion från den riktiga kameran, eftersom iPhone 11:s kisel system är coolt, och löjligt kraftfullt. 

Att växla mellan vidvinkel och ultravidvinkel är detsamma som att växla mellan vidvinkel och tele kamera på tidigare iPhones. Du trycker bara på den lilla knappen, bara nu växlar den mellan 0,5 och 1 på iPhone 11 istället för 1 och 2. 

Ja, det är en 0,5x optisk zoom... 

Och jag älskar allt detta. Det är bara så klassiskt Apple, men du uppskattar det bara när du har sett hur vissa andra företag har implementerat sina gränssnitt, med knappar där du inte lätt kan nå dem eller ännu värre, ultravidvinkelkameror som inte är nära att matcha den ursprungliga färgen eller kvalitén. 

Människor inom teknik älskar att kasta runt ordet innovation men det används nästan alltid helt missbrukat. Innovation bultar inte bara på en extra kamera för att lägga till en bock i ett specifikationsblad. Det handlar inte om att skrika FÖRST!! I motsvarigheten till en kommentarruta. Det är det som mer korrekt kallas en gimmick, ett stunt. 

Innovation gör den extra kameran verkligen användbar - en del av en konsekvent, sammanhängande upplevelse. Det är skillnaden mellan ett kast och ett verktyg. Apple skapade inte den första MP3-spelaren, de skapade iPod. Inte den första smarttelefonen utan iPhone. Inte den första surfplattan eller smarta klockan eller de trådlösa hörlurar osv. Apples innovation idag förblir densamma som det alltid har varit: inom förpackningsteknik på ett sätt som ger bästa möjliga upplevelse för vanliga kunder. Och det är vad de gör här med vidvinkel. 

End of rant. 

Det finns en ny nästa generations Smart HDR-pipeline som verkar fixa åtminstone några av de alltför varma, alltför smidiga resultaten förra årets version producerade på hudtoner. Jag måste fota mycket mer med det för att veta säkert. Apples kamerateam har svårt att återgå till sin tidigare, mer naturalistiska fotofilosofi. 

Eftersom iPhone 11 inte har en tele-kamera som X, XS eller Pro tar den fortfarande foton i stående läge med vidvinkel. Det betyder att de fortfarande inte är så nära och personliga, vilket vissa gillar mindre och andra gillar mer. 

Jag gillar att ha alternativet för båda, men vi kommer att prata om det i Pro-recensionen. 

Eftersom iPhone 11 har en ultravidvinkelkamera kan den nu dra riktig djup information och inte bara förlita sig på Focus Pixels och segmenteringsmasker som iPhone XR och Pixels 2 och 3 gjorde. 

Det betyder att du kan ta bättre porträttbilder och på många fler saker, inklusive och speciellt porträtt på dina katter och hundar. 

En annan fördel med den ultravidvinkelkameran kommer om du aktiverar "Fångstfotografering utanför ramen" i Inställningar. Det är en munfull men det fungerar så här: När du tar vanliga vidvinkelbilder, kommer det också att skjuta ut ultravidvinkel. Om du sedan klipper ut några ansikten eller förstör horisontell linjen kommer det att ge dig en liten automatisk magisk ramknapp i foto-appen som låter dig automatiskt omrama den genom att dra in det extra, extremt breda informationen med en knackning. 

Du har 30 dagar på dig att använda den, annars släpper den extra informationen så att den inte täcker din lagring. Annars är det som en trollstav för dina misstag. 

IPhone 11 Recension: Nattläge 

Ja, Apple är lite sent i det beräkningsbara ljusförstärkningsspelet, men surprise surprise, jag gillar verkligen hur de gör det. 

För det första har de nya kamerorna bättre optisk ljuskänslighet till att börja med. För det andra, när nattläget aktiveras, är det automatiskt, som blixt. Så mycket så är det nästan olyckligt att Apple kallar det Nattläge eftersom det verkligen inte är ett separat läge alls. När ljuset blir lägre börjar nattläget bara tändas. 

Du ser den lilla ikonen precis till höger om blixten bli gul och sedan, beroende på hur mörkt det blir, visar det ett nummer från 1 till 3, vilket betyder hur många sekunder du måste hålla inne för att ta bilden. 

Om det blir för mörkt faller det tillbaka på blixten, och om du hatar själva idén med nattläge, kan du trycka på ikonen och stänga av den, precis som du alltid har kunnat gör med blixten. 

Likt porträttläge på iPhone visar liveförhandsgranskningen resultatet av nattläget du får innan du ens tar bilden. 

För mig är det fortfarande den enskilt största fördelen som iPhone-kameran upprätthåller framför de flesta om inte alla sina konkurrenter. Prestandan av Apples kisel och skicklighet och kvalitet i deras bildpipeline gör att iPhone-kameran fungerar och känns mer som en riktig kamera. 

Det är en så annorlunda upplevelse från något som till exempel Pixel, som förvirrade mig från första ögonblick jag fick det genom att göra i stort sett allt som en efterprocess. 

Jag gillar att se vad jag ska få innan jag trycker på knappen. På det sättet, om det är något jag inte gillar med kompositionen eller de förhandsgranskade resultaten kan jag justera innan jag tar bilden. Inte efter att efterprocessen tar flera långa sekunder att lösa. Ibland upprepande gånger. 

Samma med nattläge. Om siffran är på 1 är det nästan omedelbart. Om det är 3 tar det en sekund eller så att spara, som Porträttläge gjorde tillbaka på iPhone 7. Men det är det. Vad du såg är ganska mycket vad du fick. 

Jag vet att vissa människor inte bryr sig om sådant. Men jag känner också många fotografer som gör det. Jag själv är en av dem. 

Jag gillar också de konstnärliga val som Apple gör med nattläget. 

Istället för att förvandla natten till en simulerad dag lyser de upp föremålet, särskilt människor, men låter ljuset falla av snabbt och lämnar mycket av den mörka, lynniga atmosfären runt sig. Så nattläge ser fortfarande ut som natt, bara upplyst. 

Om du har ett stativ eller kan ställa upp din iPhone 11 helt stilla, kommer nattläget till och med att låta dig ta långa exponeringar på upp till 28 sekunder, vilket kan ta fram nästan alla detaljer i stjärnhimmeln. 

Genom att kombinera allt vi har pratat om hittills kan iPhone 11 fånga några ganska anmärkningsvärda bilder i svagt ljus. Externa ljuskällor kan fortfarande störa färgen, men totalt sett gör de ett bra jobb för att förhindra utblåsning och bevara färg och detaljer i ansikten, texturer och allt annat som fyller världen runt oss, även på natten. 

Återigen är det Apples långa, stadiga, steg-för-steg-investering i allt från kisel till datorvision och maskininlärning till optik till bildrörledningar till individuell färgkalibrering och systemomfattande färghantering som gör det så att när de kommer nya funktioner, blir de inte bara bultade på. 

Och även om jag vet att det första varje teknikhuvud kommer att vilja göra är att sätta det head-to-head med en massa Android-telefoner, och få ut fullständig information, jag tänker ta några vänner och göra just det. 

Det är fortfarande samma mål som det alltid har varit: Att ta din telefon ur fickan eller väskan eller från bordet och, med absolut ingen sekund bort slösad, ta ett foto av vad du än vill komma ihåg, var du än är, när du än är. 

Nu inkluderar det promenader på natten, konserter, svagt upplysta middagar hemma eller ute, barer, camping under stjärnorna - vart du än är, av vem du än är med. 

IPhone 11 Recension: Video 

Apple har haft den bästa videokameran på marknaden ett tag nu, du hör bara inte mycket om det eftersom de flesta fokuserar mer på stillbilderna. Men från YouTube till Insta till Tiktok, till alla dessa nya streamingtjänster som lanseras så, blir video inte mindre populär. 

Förra året kunde iPhone fånga 4K-video vid 60fps eller 4K-video vid 30fps men med sammanflätat utökat dynamiskt omfång. I år kan iPhone 11 fånga 4K-video med 60 fps med utökat dynamiskt omfång. 

Och det kan det också med förbättrad filmstabilisering. Apple försöker dock inte efterlikna en steadycam eller gimbal här. De tar bort skakningarna från ett ganska stabilt foto så gott de kan, men om du går vill de fortfarande att det ska se ut som om du går. Fortfarande naturligt, bara mjukare och mindre skakande. 

De vill också betona konsekvens. Så skugga, ljus och färg matchar så mycket som möjligt så länge som möjligt. 

Det finns ett nytt QuickTake-videoläge, som låter dig hålla ner kameraknappen för att automatiskt ta en video och till och med spåra motivet i den videon, återigen för att försöka få videon att se så bra ut som möjligt. 

Och ja, om du hatar porträttvideo, gör dig redo att vässa gafflarna och fälla upp facklorna. 

Därifrån kan du dra åt höger för att låsa det i videoläge eller dra åt vänster för att få bra gammaldags bursts. 

Medan grunderna kommer att vara omedelbart bekanta för alla som använder Snapchat eller Instagram, tror jag att det medför en tyngre kognitiv belastning och kräver mer öga-hand-koordination för att klara av det. Jag blev van vid det, men det tog ett tag. 

Du kan växla mellan vidvinkel och ultravidvinkel medan du fotograferar, och när kameran ändras går mikrofonerna från smal respektive riktad till bred respektive omgivande. Jag vet att Samsung gör något liknande också, men för mig kommer inget av det att ersätta diskreta mikrofoner när som helst. 

IPhone 11 Recension: Selfies 

Vår långa, internationella, lågupplösta, smala vinkel, selfie-mardröm med normal hastighet är över. TrueDepth-systemet på iPhone 11 innehåller nu en ny 12MP RGB-kamera med bredare vinkel. Med den kan du fortfarande ta dina vanliga gamla 70º-synfält-selfies eller, med ett knapptryck, växla till den bredare vinkeln, 85º-synfält och ta en groupie. 

Om du roterar till landskapet växlar kameran automatiskt till vidvinkel, men du kan också trycka tillbaka till selfie och utesluta dina vänner om du verkligen känner för det. 

Och ja, det är sant, du kan nu gå hela vägen upp till 4K 60fps selfie-video, eller ut till 1080p, 120fps för vad Apples kallar slo-mo selfies eller slofies. 

IPhone 11 Recension: Batteriliv 

Jag kommer att prata mer om Apples nya A13-system-på-ett-chip i Pro-recensionen, men tredje generationens Bionic packar ungefär 20% mer hastighet över sina prestanda-, effektivitets-, grafik- och neuralmotorkärnor än förra året, samtidigt som du sparar kraftigt på energiförbrukningen - 40, 25, 30 respektive 15%. 

Det har också 4 GB minne nu, samma som på Pro, istället för 3 GB som på XR. 

Apple hoppade fram på mobilt kisel när de gick från 64-bitars tillbaka till A7. Konkurrenter som Samsung, Huawei och särskilt Qualcomm ökar sina kollektiva spel, men vad Apple kan uppnå, med den kraft de kan uppnå, verkar de fortfarande vara ljusår framför. 

Och ja, det är löjligt OP, eller överdrivet, för vad de flesta av oss gör med våra telefoner idag. Men den här typen av utrymme betyder att iPhone 11 borde kunna hantera vad du än utsätter den för i morgon, nästa år och om tre till fem år framöver. 

Det är en del av denna konstiga sak som Apple gör, från kisel till programvara till tjänster, för att försöka få iPhones att hålla så länge som möjligt, antingen för dig eller för vem du än ger, säljer eller byter bort dem till. 

Lyckligtvis verkar Wall Street för distraherad av alla de nya prenumerationssakerna för att verkligen märka. Åtminstone för stunden. Men på allvar, shhhhh. Berätta inte för dem. 

De andra chipsen inuti erbjuder upp till 38% snabbare Wi-Fi 6, Gigabit LTE och upp till 45% längre räckvidd, strålformande Bluetooth inbyggd för att starta. 

En liten ökning av storlek och effektivitet har gjort att Apple kräver en extra timmes batteritid för iPhone 11, även under förra årets regerande mästare, iPhone XR. iPhone 11-proffsen har fått så mycket batteritid i år att den vanliga 11 inte längre är i spetsen gör ingenting för att minska hur bra det fortfarande gör det. 

Ungefär 17 timmar lokal video, 10 timmar streamad video och upp till 65 timmar trådlöst ljud. 

Det finns fortfarande bara den klassiska USB-A-laddaren på 5 watt i lådan, som vissa människor föredrar eftersom låg och långsam laddning bäst bibehåller batteriets hälsa och små laddare passar bäst i fickor och i magväskan, men iPhone 11 Pro får äntligen en 18-watt USB-C PD-kabel och det hade varit fantastiskt för de vanliga 11 att ha fått det också. 

Du kan dock köpa den separat och med den kan du snabbt ladda upp till 50% på bara 30 minuter. Det är inte den snabbaste av snabba laddare, men igen, du byter hastighet för iver och minskar batteriets effektiva livslängd, så Apple har inte en dålig balans här. 

Induktiv laddning är också fortfarande 7,5 watt, samma som förra året, vilket inte heller är så snabbt som de saker som Samsung levererar idag, och ett bättre ställe att argumentera med Apple om att lätta på värme- och effektivitetsproblemen, åtminstone lite. 

För att testa batteriets livslängd gjorde jag vad jag brukar göra. Den mest ansträngande påfrestning jag kan föreställa mig - Pokémon Go Community Day. Det är skärm, GPS, mobildata och processorn, allt körs kontinuerligt i timmar. 

Och... de krossade det. Visst, det är bara en bit av livet, så jag kommer att använda och missbruka iPhone 11 i ett mycket bredare spektrum av verkliga situationer under de närmaste veckorna och jag kommer att berätta hur den håller. 

Och nej, om du är nyfiken har Apple inte sagt något om ett smart batterifodral för iPhone 11 än. De gör dem inte alltid men när de gör det, som förra året, kommer de vanligtvis först ut senare på året. 

Men jag är hoppfull. Jag älskar de här skalen, särskilt när jag spelar och reser rundor. 

IPhone 11 Recension: Priser och tillgänglighet 

IPhone 11 börjar på cirka 7000 kr för en ny 64 GB. Som jag vet är mycket för företagsköpare som bara vill ha en tunn klient för alla sina webbappar, börjar det kännas lite snålt för vanliga kunder. Även i strömmande ålder kommer 4K och slow-mo selfies att tugga igenom dessa GB snabbare än någonsin. Jag har redan 69 GB och räknar. 

Apple steppar upp det med nästa storlek. Du kan gå till 128 GB för bara 500 kr mer, eller 7500 kr, vilket är hälften av det vanliga hoppet mellan lagringsnivåer och till 256 GB för 8500 kr. Det vanliga hoppet. 

Du kan få AppleCare + att förlänga din garanti för 1500 kr eller med stöld- och förlustskydd för 2500 kr, om du vill. Du kan också gå till en Apple-butik, om du har en i närheten, inte bara för installation och teknisk support utan för ett allt större utbud gratis idag på Apple-klasser som täcker allt från fotografering till videografi, design till utveckling. 

Det är en del av iPhone-värdet och jag tror fortfarande inte att Apple gör tillräckligt för att verkligen markera allt du får för dina pengar. 

Vissa har sagt att Apple lämnar miljoner om inte miljarder dollar på bordet genom att sänka alla priser på iPhone 11 med 500 kr jämfört med förra årets iPhone XR. Och det kanske stämmer. 

Men om prisfallet resulterar i mer försäljning kan Apple lätt göra skillnaden. Kanske mer än att kompensera det. 

Det är trots allt varför du gör en bästsäljare ännu bättre. 

IPhone 11 Recension: Slutsats 

Här är lite råd som tog mig alldeles för lång tid att räkna ut: Låt aldrig någon, absolut inte internet, få dig att skämmas över dina tekniska val: 

Om du fortfarande har en iPhone 6 eller 6s och du vill uppgradera, eller inte, eller om du har en iPhone XR och bara vill ha den andra kameran, oavsett om du går för iPhone 11 för att den är 3000 kr billigare eller för att den har allt du behöver, priset är fördömt, eller om du bestämmer dig för att du vill ha de dyraste iPhone 11 Pro pengarna kan köpa, du är fortfarande lika nördig och smart som någon annan. 

Ingen annan känner till din budget eller ditt företag eller får döma dig för dina val. 

Kör ditt race. 

Och om du väljer iPhone 11, tycker jag att det är ett utmärkt val. Det bästa valet för de flesta. 

Som jag sa i början, med tillagd ultrabred kamera och nattläge, förbättrade selfies, branschledande A13 Bionic-chipset, Gigabit LTE och Wi-Fi 6 och iOS 13-operativsystem, allt från 7000 kr, mindre om du har ett byte eller välj avbetalningar, iPhone 11 är den mest övertygande iPhone som Apple någonsin har gjort. 

IPhone 11 är helt enkelt den nya iPhone för alla.