Viktig information om iPhone batterier 

 

Det var inte så länge sedan - december 2017 - Apple medgav att de verkligen bromsade iPhones med avsikt. Uppenbarligen var detta för att se till att du inte ville kasta din telefon mot en vägg efter en OS-uppgradering eftersom batterierna inuti blev överbelastade och ibland orsakade oväntade avstängningar. Apple begränsade batteriets koppling till CPU (processor) på äldre iPhones så att batteriet skulle hålla lite längre och avstängningar skulle upphöra. 

  

Detta upptäcktes när du bytte ut ett batteri som satt i äldre iPhones och plötsligt fick tillbaka full prestanda. Det skulle ha varit bra - om allmänheten hade fått höra om det i förväg. 

Batterierna till Apples iPhone, är de bra eller inte? Tillskillnad från andra tillverkare så kan man inte ta ur dem – men de är bra. Men är batteriet i dåligt skick på en iPhone så blir den dock ändå en sämre smartphone.  

 

Att först batterikapacitet och prestanda på de olika modellerna är vad denna guiden handlar om och vi kommer att svara på de mest vanliga frågorna man behöver ha svar på.  

  

Generellt är vår iPhone guide användbar på alla modellerna men där vi tycker det är nödvändigt att ändå specificera vad som gäller för specifika modeller, där skriver vi det.  

 

 

Förklaring på batterikapacitet för en iPhone 

 

2018 så släppte Apple iOS 11.3 och den har en funktion som hjälper dig förstå mer om hälsan på ditt batteri: nämligen batterikapaciteten. I den ser du exakt hur länge ditt iPhone-batteri håller mellan laddningscyklerna på en skala från 0% till 100%. 

 

Alternativet Batterihälsa finns för att tillhandahålla den minsta modulen av öppenhet om kapaciteten hos ett iPhone-batteri och om iOS förkräver iPhone-prestanda. Förmodligen kommer iOS bara att strypa kraften till CPU om ditt batteri är under 100 procent kapacitet och det har en oväntad avstängning. 

 

Batterikapacitet på din iPhone sjunker över tid. I början har en ny iPhone ett batteri en kapacitet på 100%, men pga skador och många laddningscyklers så försämra kapaciteten. 

När batterihälsan blir sämre så kommer även maxprestandan att bli sämre.  

 

 

Vilken batterikapacitet på din iPhone är den mest optimala? 

 

 

Oftast så tror man att en kapacitet på 100% ger den bästa prestandan. Det stämmer dock inte helt. 

Den ligger enligt Apple på 80% batterikapacitet och uppåt. 

  

Eftersom batterihälsan är en stor prioritet för Apple så ger de en 1års- garanti på batterier från 80% och mer. Att iPhones år efter år fortfarande ha en kapacitet på minst 95% är inte sällsynt. 

 

Apple konstruerar batterierna så pass bra så att kapaciteten medför att de inte använder all kraft när de ligger på 100%. Den bästa prestandan fungerar även på 80%. Vi stresstestar batterierna så de klarar av toppbelastning under 5 min med minimal tapp. 
  

 

Hur du ser batteristatus på din iPhone 

 

På alla iPhones med iOS 11.3 eller senare version så kan man hitta batterikapacitet genom att går till Inställningar >Batteri >Batterihälsa. Funktionen gäller för modellerna från och med iPhone 6.  Mätvärden så som: Kapacitet för toppbelastning syns även på batterihälsan. Ett värde som kan vara viktigare än kapaciteten.  

 

När batteriet fungerar bäst så att alla din appar stöds, då körs din telefon på normal toppbelastning och det ser du i meddelande. Om batteriet behöver bytas ut pga slitage så får man även en varning. Då fungerar fortfarande din iPhone med laddcyklerna blir kortare och om kapaciteten ligget på 79% och under, så får du varningen. 

 

Hur du förlänger längden på batteriet och prestandan 

 

Det är svårt att klara sig utan en smartphone i dag och med så mycket av vårt liv som finns inuti dessa små enheter, vill vi inte att de får slut på batteri när vi behöver dem som mest. 

 

Apple är sjysta och bryr sig om sina kunders batteriproblem. Men det resultatet – som var deras "prestandastyrning" - ledde till en del kontroverser ett par år sedan. 

  

Innan vi går in på de olika sätten att öka din batteritid är det viktigt att veta vad du kan göra för att förlänga batterilivstiden. Här kommer några bra åtgärder: 

 

  • Varje uppgradering har funktioner som håller batteriet i bra skick och förlänger dess livstid. Håll din iPhone uppdaterad.   
  • temperaturer mellan 0 och 35 grader är bäst för din telefon. Försök att använda din iPhone vid dem. Allt högre än det kan skada litiumbatteriet. 
  • Vissa fodral eller skal kan orsaka värme och på så sätt skada batteriet.  Och undvik att högvärme när du laddar batteriet. Ta på telefonen medans det laddar för att säkerställa att den inte är varm. 
  •  Att tömma batterier fullt kan medföra att den blir helt urladdat vilket kan skada telefonen. Håll din telefon halvt laddad. 
  • Den högsta ljusstyrkan tenderar att ladda ur ditt batteri snabbare, vilket gör att laddningscyklerna kommer tätare och batterihälsan försämras. Sätt på automatiks ljusstyrka.   
  • Kolla dina bakgrundsaktiviteter: Inställningar > Generella > Appaktiviteter i bakgrunden. För många appar i bakgrunden tömmer ditt batteri snabbare.  

 

Om du vill göra mer finns det inställningar som kan ändras och funktioner du kan slå av för att spara energi. Det här är vad du kan göra just nu för att öka din iPhone: s batterilivslängd och förhoppningsvis göra det igenom dagen utan att behöva ladda. 

 

Aktivera strömsparläge 

Ett av dina starkaste vapen mot batteriladdning är strömsparläge. När den är aktiverad utför din telefon bara de viktigaste uppgifterna, så bakgrundsaktivteter som nedladdningar och hämtning av e-post är inaktiverade. 

 

Justera skärmens ljusstyrka 

Smartphone-skärmar är större och ljusare i dag men de skarpa skärmarna som håller dig vaken på natten är mord på din batteritid. Den goda nyheten är att du lätt kan dämpa ljusstyrkan. 

 

Stäng av platstjänster 

Platstjänster är användbara för appar som Google Maps eller Foodora men de GPS-pingarna kan snabbt tömma ett batteri. Stäng av platstjänster helt via Inställningar> Sekretess> Platstjänster. Då slutar din telefon mata platsinformation till dessa tjänster. 

 

Stäng av bakgrundsuppdateringar 

När du stänger en iOS-app kommer den att fortsätta köra lite tills den går in i ett viloläge. Med bakgrunduppdatering kan emellertid de avstängda apparna fortfarande leta efter uppdateringar och nytt innehåll - en process som kan försämra batteritiden. 

 

Stäng av notiser 

Om din skärm tänds med en förhandsgranskning av alla SMS och meddelanden du får förbrukas lite kraft ur batteriet varje gång, med varje sms, Instagram notis och nyhets-pushar.  Att minska dessa avbrott kan spara ditt batteri och förnuft. 

Stäng av Wi-Fi 

Att använda Wi-Fi är ett bra sätt att minska mängden data du använder men det gör inte underverk för ditt batteri. Telefonen söker kontinuerligt efter Wi-Fi-nätverk i närheten. Stäng av Wi-Fi när du inte använder det.  

 

Stäng av Siri-förslag 

Siri ska fungera som din "digitala assistent", så på iOS kommer hon att göra förslag baserade på din aktivitet. Det är bra, men hon måste göra lite arbete i bakgrunden för att få detta att hända, vilket - du gissade det – tar på batteriet. 

 

 

 

Ett nytt, icke Apple batteri eller ett begagnat Apple batteri: vilket är bäst? 

 

Man kan tro att ett nytt batteri är värt att investera i när du köper en begagnad eller renoverad iPhone.  Så länge det har 80% kapacitet eller mer är det faktiskt bättre att behålla ditt gamla batteri. Ligger kapaciteten under 80% är det en bra ide att byta iPhone batteriet och det kan du köpa här hos oss på iXpress.  

 Apples egna produkter har oftast bättre prestanda – de tenderar att vinna över andra tillverkare.  

 

 

Begagnad iPhone jämfört med andra märken: vem vinner batteristriden? 

 

Är du intresserad av andra märken än just Apple bör du också fundera på batteritid och prestanda när du jämför en iPhone och andra tillverkare. 

 

Båda prestanda och batteritid där vinner nya iPhones vinner oftast i och de placerar sig högre än t ex Google eller Androids. Men, hur ligger det till med begagnade? Här vinner begagnade iPhones över andra begagnade märken. De behåller i snitt 15% av sitt värde per år än t ex Androids. Det indikerar att batterierna inte slits lika mycket, prestandan håller bättre och skärmen blir inte lika lätt skadad. 

Summan av det hela blir att iPhones vinner batteribataljen. De är inte bara bättre från början utan förblir starka längre. Det är därför som de är ett bra val när man ska köpa en begagnad smartphone. 

 

 

 

Vad kan man förvänta sig av en begagnad iPhone ifrån iXpress? 

 

En förståelse för hur ett batteri till en smartphone fungerar är viktigt för att hitta en som passar bra, och speciellt om den är begagnad. När du köper en begagnad iphone hos iXpress garanterar vi att varje iPhone har minst 80% kapacitet vilket betyder att din telefon kommer att fungerar lika bra som en ny. Du behöver inte oroa dig över att byta batteri direkt när du köper den för att få den prestandan du vill ha. Vi stresstestar även batterierna så de klarar av toppbelastning  Det innebär vi kör igång telefonens all hårdvara på högsta prestanda under minst 5 min, med ett resultat på minimal procentuell förlust av batteriets kapacitet.

De förväntningarna är ibland inte de samma som för andra handlare som tillhandahåller begagnade iPhones. Om de vill sig illa få ett batteri som har lägre kapacitet än 80% som då drar ner prestandan och livstiden på telefonen.  

 

Det är viktigt att vara realistisk i sina förväntningar när du ska göra ett köp, särskilt när det gäller äldre modeller. Ett nytt batteri i en äldre telefon blir inte lika funktionsdugligt som i en ny telefon. Som visats ovan, så håller batteriet i en iPhone 7 sex timmar mindre än den nyaste modellen. Så, håll dina förväntningar i linje med vad som är rimligt - då blir köpet både bättre för dig och din telefon.