Ska du byta iPhone skärmen själv? Undvik dessa monteringsfel!

Du har tappat din iPhone eller på något annat sätt skadat skärmen, du har två alternativ vid det här skedet: köpa en ny telefon eller byta ut skärmen. Vissa väljer att köpa en ny telefon men de flesta som har en iPhone som annars är i bra skick väljer att byta skärmen. Om du tillhör den senare gruppen och bestämmer dig för att byta ut den trasiga iPhone skärmen finns det återigen två alternativ: lämna in den till någon som arbetar dagligen med att reparera och byta skärmar eller att faktiskt byta skärmen helt själv. Att byta ut din iPhone skärm är inte svårt och dessutom är det förmodligen det billigaste alternativet. Men oavsett hur händig du är så vet du inte hur man byter en skärm om du aldrig gjort det innan och vet du inte hur man byter en skärm är risken att du tar sönder den nya skärmen under monteringen stor. Se till att du har tittat genom åtminstone 1 guide innan du sätter igång och använd alltid kompatibla iPhone verktygskit som du kan köpa på iXpress. Några vanliga monteringsfel som inte ingår i garantin är bland annat att trycka sönder en anslutningskabel eller genom att skruva skärmens LCD-panel för hårt under monteringen så att LCD:n får pixelfel när ni väl kopplar in den. Det som kännetecknar detta är att du ser döda pixlar när du sätter igång telefonen. Döda pixlar är så kallade pixelfel och vertikala linjer som dyker upp på skärmen efter. Ser du detta efter att du har monterat din nya skärm måste du tyvärr återigen köpa en ny ersättningsdel eftersom dessa monteringsfel inte ingår i garantin och du kan därför inte reklamera delen.  

Se upp för dessa vanliga installationsfel: 

VERTIKALA LINJER ÖVER IPHONE SKÄRMEN ELLER SVART SKÄRM EFTER BYTET?

Ett återkommande problem många får när de byter sin iPhone skärm är att de får vertikala ränder eller sträck tvärs över skärmbilden eller att skärmen är svart och visar ingen bild. Detta betyder att IC-chippet längst upp på LCD-displayen som ansvarar för bildåtergivning på något sätt skadats under monteringen. Du ser detta chippet längst upp på LCD-displayen i höjd med samtalshögtalaren. Tyvärr är det så att om du ser dessa ränder efter monteringen så har du förstört skärmen och måste köpa en ny ersättningsdel.   

Så här gör du för att undvika att skada IC-chippet:  

- Undvik röra översta delen av iPhone skärmen 
- Skruva fast skärmen försiktigt utan att trycka på LCD-displayen.   

Tryck inte på LCDn när du monterar fast den nya skärmen.  

  

TIPS #1: RÖR INTE SKÄRMENS BAKSIDA 

När du monterar en ny iPhone skärm ska du med alla medel försöka undvika att röra skärmens baksida. Håll istället skärmen på kanterna eller i mitten av kretskortet. Nästan alla som lyckats förstöra en ny Iphone skärm har gjort det för att de tryckt med fingrarna på LCDn.  

TIPS #2: RÄTTA TILL DÅLIG ANSLUTNING MELLAN FLEXKABELN OCH MODERKORTET 

Om du har monterat den nya skärmen och upptäcker att den inte alls går igång kan detta vara anslutningen mellan skärmens flexkabel och moderkortet. Med andra ord får skärmen inte ström och därför startar den heller inte. Gör så här: koppla om alla anslutningar och försök igen men kom ihåg att vara snäll. Tvinga inte in kontakterna även när frustationen uppstår och böj heller inte på kablarna. Gör du det lär du behöva en ny ersättningsdel.  

Kan jag byta ut min skärm och hur fungerar det hos iXpress?

Mycket bra fråga. Om LCD-displayen har skadats så den inte längre fungerar har du som kund förlorat din rätt till en ny skärm. Det kan vara ett monteringsfel, tryckskada, glasskada / repa eller ett enkelt installationsfel. Så läs på om hur man byter en skärm innan för ingen vill behöva byta en ny skärm innan den hunnit användas. Här på iXpress har vi flera guider i både text och video för att du ska kunna byta din skärm själv och för att vi ska minska antalet reklamationer och tråkiga besked. Känner du dig osäker inför bytet kan du alltid köpa en skärm av oss och be någon mer erfaren byta ut den. Många lokala reparationsverkstäder gör detta och det måste inte vara en iPhone expert. Känner du någon som tidigare lagat gamla radioapparater eller VHS spelare är de mer eller mindre kvalificerade.  

AVLÄGSNA INTE PLOMBERINGEN. DÅ GÄLLER INTE BYTESRÄTTEN.

När du kopplar ett surroundsystem hemma är vi säkra på att du inte har strömmen i. Samma sak gäller när du byter iPhone skärm fast här handlar det om batteriet. Koppla alltid loss detta innan du sätter igång ett iPhone skärmbyte. Av en enkel anledning och det är att risken för kortslutning är stor annars och skadas moderkortet pga detta kan du lika gärna slänga telefonen och köpa en ny.  

Så hur gör jag om jag för att testa skärmen utan att bryta mot garantin eller bytesrätten? 

Bra fråga. Det gör du genom att först avlägsna din gamla skärm och sedan kopplar du den nya skärmens flexkablar till moderkortet utan att montera det. Vid det här laget har du inte kopplat loss batteriet så telefonen bör vara avstängd. Annars kan du få kortslutning. Koppla skärmen när telefonen är avstängd och sedan startar du upp den. Gör ett litet test, kolla så telefonen lyser upp, färgerna ser bra ut och att både display och touch fungerar felfritt. (Vi testar alla skärmar men under transport kan vad som helst hända.) 
 
Uppstår det något problem under detta skede har ni all rätt till retur, bytesrätt och öppet köp. 

Efter testet stänger ni av telefonen och påbörjar montering av skärmen genom att avlägsna skyddsplasten och skruva försiktigt fast skärmen. 

  

SKADA INTE SKÄRMENS FLEXKABEL. DÅ GÄLLER INTE BYTESRÄTTEN ELLER GARANTIN. 

Vi rekommenderar att ett skärmbyte görs utan tidspress. Gör detta i lugn och ro och se till att titta på någon av våra guider. Det händer ibland att anslutningskablarna eller kontakterna förstörs. Antingen för att man har dragit eller tryckt för hårt i ett försök att få dem på plats på moderkortet och råkat ha sönder delen. Då gäller dessvärre inte garantin och vi godkänner inte en sådan skärm i retur.  

FÖRSIKTIG MED SKRUVARNA. 

Ikeas möbler tåler mycket men det gör inte en skärm. Skruvar du för hårt man skruven ta sig genom backlighten och förstöra skärmen. Var inte hårdhänt och ha inte bråttom. Använd ingen skruvdragare. Skruva försiktigt fast alla skruvar mot skärmen, inte mer än så. iXpress godkänner inte retur på en iPhone skärm som har hål eller som vi ser har felskruvats. 

  

VERTIKALA LINJER PÅ IPHONE SKÄRMEN?

Vertikala linjer och övriga fel som ingen bild på LCD-skärmen dyker upp när IC-chippet har skadats. Det betyder att skärmen dessvärre inte går att rädda, skärmen är då oanvändbar och det är bara att slänga den. Detta fel uppstår i ett monteringsskede genom tryckskada/kontaktskada på LCD-displayen (oftast på skärmen översta del) eller genom att ha skruvat för djupt och skrapat IC-chippet.  

Gör så här för att vara säker på att IC-chippet inte skadats under hanteringen eller transporten:  Avlägsna din gamla skärm och sedan kopplar du den nya skärmens flexkablar till moderkortet utan att montera det. Gör ett litet test, kolla så telefonen lyser upp, färgerna ser bra ut och att både display och touch fungerar felfritt. (Vi testar alla skärmar men under transport kan vad som helst hända.) 
 
Uppstår det något problem under detta skede har ni all rätt till retur, bytesrätt och öppet köp. 

Efter testet stänger ni av telefonen och påbörjar montering av skärmen genom att avlägsna skyddsplasten och skruva försiktigt fast skärmen. 

  

GARANTIN GÄLLER VID TOUCHPROBLEM PÅ SKÄRMEN

Om du har kopplat skärmen och märker att det är problem med touchen är första steget att koppla bort flexkablarna och försiktigt återansluta mot moderkortet igen. Dubbelkolla att kontakterna inte hamnat snett och att varje kabel har felfri kontakt mot kopplingen. Har du fortfarande problem med tocuchen kan det vara ett fabriksfel och då gäller självklart garanti och bytesrätt. Pixelfel är inget som påverkar skärmens funktion, därför gäller tillverkargaranti för pixelfel och det är endast vid minst 5 döda pixlar. Alla våra delar är testade men det händer att vi missar någon enstaka del och då vill vi kompensera det.